Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2012/07/14
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Mások cikkei

Éppen a Facebookon nézelődtem, mikor megtaláltam ezt a cikket. Előre szólok: sokkoló minden északmániásnak! De örülök, hogy ez nincs így, mert most visítoznék.

A világ legészakibb fővárosa

A világ legészakibb fővárosa a sarkkörtől északra van: ez a finnországi Stockholm. Kétmillió lakosa van, Skandinávia minden ötödik lakója itt él – állítja egy, a Facebookon terjedő térkép.

Nemrégiben számoltunk be egy furcsa térképről, és máris felbukkant a Facebookon egy újabb. A térkép fő állítása, hogy a világ legészakibb fővárosa a finnországi Stockholm. Csakhogy Stockholm a valóságban Svédország fővárosa, a térképen Finnország Norvégia, Norvégia Svédország, Svédország pedig Finnország helyén látható. Stockholm így természetesen nem a saját helyén szerepel, hanem a sarkkörön túl, olyan helyen, ahol valójában nincs jelentős település.

Az állítás szerint Stockholmnak kétmillió lakosa van, ami igaz is, ha a városhoz csatlakozó kisebb települések lakosságát is ide számoljuk. Nem igaz azonban a térképnek az az állítása sem, hogy ez Skandinávia lakosságának ötöde lenne, hiszen Svédország lakóinak száma is megközelíti a tízmilliót.

A térképen sok más furcsaság is felfedezhető, de a felfedezés örömét olvasóinkra hagyjuk. (Még nyelvészeti vonatkozású viccet is találtunk!) A facebookos forrás azt állítja, hogy a térkép amerikai forrásból származik, nekünk azonban más gyanúnk van: kíváncsiak vagyunk olvasóink tippjeire is.

(A világ legészakibb fővárosa egyébként az izlandi Rejkjavík, de lakosainak száma alig kétszázezer. Viszont itt él az ország lakosságának csaknem kétharmada.)

[Forrás]


Alább tudsz üzenetet hagyni.