Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal Chat
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2024/06/15
Írta: Amy | Hozzászólások: 8 | Kategóriák: Tags Write Tag

Hy darlings! \m/ ♥

Anne jelölt meg ebben a tag-ben, ami eredetileg Emília write tag-e alapján készült, utána még Leah és Abeth is kitöltötte, így aki gondolja nézzen be hozzájuk, mert megérdemlik :3

Miről is szól ez a tag? Főleg azoknak, akik írnak, vagy kíváncsiak, mi járhat egy író fejében. Ezt a kérdést már egyszer kaptam egy Road koncert előtt egy koncertes pajtimtól, hogy hogy van annyi ötletem egyáltalán, hogy megírjam mindazt? Úgy, hogy nem vagyok sem skizofrén, sem őrült, csak túl nagy fantáziával áldottak meg.

Szabályok:

» Bármikor csatlakozhatsz – a korábbi hónapok kitöltése nem kötelező, de persze szabad.
» Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
» A linktree segítségével jelöld a játék ötletgazdáját!
» Ha másnál láttad a taget, linkkel jelezd, hogy tőle hoztad!
» A játék platformfüggetlen – bárhol találkoztál vele, átviheted magadhoz, akkor is, ha más platformon vagy aktív.
» Jelölni szabad, de nem kötelező – beszállhatsz akkor is, ha senki nem hívott ki, és neked sem kell másokat jelölnöd. De ha szeretnél meghívni embereket, megteheted, csak értesítsd őket.
» A bannert vinni szabad, de nem kötelező.
» Válaszolj a kérdésekre! (Ha van +1-es, azt se felejtsd ki!)
» Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! (nem kötelező)
» Ha van kedved, kommenteld akár az ötletgazdához, akár ahhoz, akinél láttad a taget, hogy kitöltötted, hátha bekukkantanak hozzád!

Január – új kezdet

Kérdések:
1. Mik az írós terveid erre az évre?
2. Van-e olyasmi, ami közvetve vagy közvetlenül kapcsolódik az íráshoz, és idén szeretnéd letenni, a múltban hagyni?
3. Hogyan, mikor állsz neki egy új történetnek? Milyen elkezdeni?
4. Milyenek a téli írós szokásaid? Más, mint amikor jó idő van?
5. Hogy állsz a sztorijaidban a téllel?
+1 Bármit kérdezhetsz, ami a hónaphoz vagy az ahhoz választott témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

1. Mik az írós terveid erre az évre?
Mindenképpen befejezni Geta könyvét, mert már vannak terveim a folytatásra. Próbálom egybefűzni a szálakat, és ha valami kérdés felvetődik, akkor azt legalább a Kérdések és válaszok doksimba tenni, hogy legalább ott meglegyen, mielőtt elfelejtem őket. Így is most várok két kérdésre, hogy a csajok hogy reagálnak rá. Kialakult egy előolvasói köröm, három lányzóból áll, néha be szoktam nekik dobni részleteket, vagy felteszek kérdést, ha megakadok, de nyilván, megoldani nekem kell, nem nekik, de szeretek ötletelni, húzni az idegeiket, miért nem írok gyorsabban… stb.
Aztán lehet elkezdem a harmadik részt, amiről rengeteget tudnék mesélni, de az előszavában már mindent kifejtettem. Ott a borítója is már oldalt, csak várja, hogy végre ismét reflektorfénybe kerüljön.

2. Van-e olyasmi, ami közvetve vagy közvetlenül kapcsolódik az íráshoz, és idén szeretnéd letenni, a múltban hagyni?
Igazából ilyen nem nagyon akad. Mondjuk már volt olyan hétvégém, hogy de jó, eltervezem, hogy haladok, megyünk a fáraóval, de vagy ő kért szabit, vagy én nem értem rá (múlt héten pl. From the Sky koncerten voltam), vagy az itthoni dolgokba vonnak bele, vagy egyszerűen délnél előbb nem tudok kikelni az ágyból, aztán ott vagyok, hogy vagy alszok, vagy kiégek. Azt pedig még egyszer nem akarok.
Pedig meg vannak a jelenetek, egy meglepetés és készülődik, aminek karácsonyra adtam határidőt magamnak, de erről ennél többet nem fogok írni.

3. Hogyan, mikor állsz neki egy új történetnek? Milyen elkezdeni?
Jelen esetben követek egy vázlatot, aminek a 80%-a jelenet formájában vissza is köszönt, de amúgy nagyon változó. Van, hogy egy dalnak a szövege, egy dallam, egy elejtett mondat, egy film vagy sorozatbeli jelenet adja az ötletet, de van olyan karakterem, aki sajnos „megörökölte” a Johnny vs. Amber dolgot. Ha háromszor álmodtam kb. ugyanazt a jelenetet, csak másképp, de ugyanaz a lényege, akkor biztos, hogy bekerül egy regénybe.
Annyiban kell figyelnem történetileg, hogyha múltbeli jelenetet írok, legyen korhű, így utána szoktam nézni az akkori szokásoknak, ételeknek, öltözködésnek, ez utóbbi Getánál volt nagyon fontos, mert nem egy sima piramisépítő, nem csak bugyogóban rohangált, hanem sok más mindent is hordott a múltbeli jelenetekben, így megnéztem, hogy a III. dinasztia idején mit viseltek a fáraók, létezett-e már festés (igen), volt-e már akkor többnejűség (igen, és elviekben már akkor is létezett a testvérek közötti házasság, nem csak a későbbi dinasztiák idejében) stb. A jelenkoriban meg annyi a lényeges, hogy mivel 2014-ben kezdtem, a 10 évvel ezelőtti eseményeket vegyem alapul, ne vegyem bele a Covid-ot például.
Bár van Pinteresten egy rejtett táblám a karakterekről, nem használom, mert csináltam 2,5 év alatt egy kollázst (mint a sulis tablót, úgy képzeljétek el), és azon rajta van mindenki. De tényleg mindenki. Úgyhogy, én már világosan látom, hogy ki kivel lesz, de imádom a lányok agyát húzni… 😀 bocsi csajszik ♥
Borító általában előbb van meg, a címekkel bajban vagyok. Egyedül egyhez ragaszkodom, mindegyik The-vel kell, hogy kezdődjön, legalábbis az angol címén, mert magyarul minden hülyén hangzik (nem minden esetben… pl. a Witcherben szerepel egy Homályrév nevű település, és az tökre misztikus hatást kelt).
Néha vannak jelenetek, amiket megírok, akár késő este is, aztán reggel fogom a fejem, milyen hülyeségeket szedtem össze… vagy vannak benne elgépelések. Olyan is van, hogy megakadok, aztán napokig rá se nézek, pedig kint van egy nagyon kis hasznos tipp íróknak J. R. Ward 8 alapvető szabálya mellett:

Néhány tanács, ha írás közben megakadnál egy jelenetben:
• Ölj meg valakit! (XD)
• Kérdezd ezt magadtól: „Ugyan mi baj történhet?” és írd le, pontosan hogy történik az a baj.
• Válts szemszöget a jelenlegi karakterről egy másikra – egy mellékkarakterre, a főellenségre, akárkire.
• Hagyd ott azt a jelenetet, amivel éppen küzdesz, és menj a következőre, amit meg akarsz írni.
• Írd le a végét.
• Írj egy szexjelenetet.
• Használj jelenetsorozatot.
• Használj egymondatos kezdéseket.
• Olvass mástól.
Sose törölj. Sose olvasd vissza, amit már egyszer megírtál. Menj tovább, vedd fel a fizud, és folytasd.

4. Milyenek a téli írós szokásaid? Más, mint amikor jó idő van?
Nem érzek különbséget amúgy, de nyilván a misztikusabb, komolyabb és komorabb témák jobban mennek sötétedés után… nappal már próbáltam szexjelenetet írni, őszintén megmondom, olyan cikinek éreztem, mint amikor tizenévesen írtam először, pedig nem az elsőn vagyok túl…
Azt tudom, hogy nem megy úgy írni, hogy fogom a laptopot, és ölbe veszem, ahhoz kell az asztalom. Nem megy, főleg, mióta néhány betű feladta. Van úgy is, hogyha nagyon jelenetben vagyok, telefonra átviszem, és menet közben vagy szünetben írok, és akkor csak felülírom itthon.

5. Hogy állsz a sztorijaidban a téllel?
Eddig nem volt nagy jelentősége, de a 4. részben majd erre visszatérünk.

+1 Leah kérdése: Ha választhatnál egy ötletet az írásaid közül, amelyiket lehetőséged lenne kiadatni, melyik lenne az és miért?
Areh már egy kiadónál van, de egyelőre még várunk, lesz-e valami. Azt tudom, hogy akik eddig olvasták, azoknak kivétel nélkül tetszett, és nem fizettem le őket érte. Nem fogom felrakni sehova, mert van benne egy jelentős dolog a lapokon, amivel egyetlen vámpíros könyvben sem találkoztam még, és szeretném, ha ez addig így is maradna, amíg nem jutok el esetleg oda, hogy Areh harmadjára is megszülessen, csak ezúttal könyv formájában. Mondjuk, én még azzal is elégedett lennék, ha csak ebook lenne elsősorban.
Addig meg ott az ebook Patreonon, aki gondolja, azoknak szívesen ajánlom.

Február – álarc

Kérdések:
1. Szerepelt-e már valamelyik történetedben farsang, karnevál, álarcosbál, bármilyen beöltözős móka?
2. Ha egy hétre magadra ölthetnéd az egyik szereplőd bőrét, ki lenne az és miért?
3. Szokták a szereplőid másnak mutatni magukat, mint amilyenek?
4. Igazi vagy írói álnév? Miért?
5. Szoktál valakivel az írásról beszélgetni, vagy inkább „rejtőzködő” típus vagy?
+1 Bármit kérdezhetsz, ami a hónaphoz vagy az ahhoz választott témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

1. Szerepelt-e már valamelyik történetedben farsang, karnevál, álarcosbál, bármilyen beöltözős móka?
Nem, de most adtál egy ötletet, köszönöm!

2. Ha egy hétre magadra ölthetnéd az egyik szereplőd bőrét, ki lenne az és miért?
Nana… ilyet nem kérdezünk.
Amúgy ha választanom kellene, akkor… hmm.. jó, a névrokonom a Beyond Time-ból. Csak azért, mert végre látom, hogy lesz a könyv tökéletes. Na jó, Carolina nagyon szívesen. Irigylem azt a nőt, de nagyon.

3. Szokták a szereplőid másnak mutatni magukat, mint amilyenek?
Igen, Kristoffer testvére például. Sőt, tovább megyek, Unettas álcája is egy rendkívül érző lelket takar, de neki így biztonságos, hogy olyan hosszú a bűnlajstroma, hogy kétszer körbe lehetne vele tekerni a bolygót.

4. Igazi vagy írói álnév? Miért?
igazából mindkettő, de az álnév azért jobb szerintem, mert lehet meglepetést okozni ismerősöknek, hogy „ja, amúgy azt én írtam”. Van, amit nem néznek ki az emberből, és ilyenkor a meglepetés az sokszor jobb. Meg néha a magánéleti dolgok nem férnek össze a fantáziálással, és mindenkinek kell egy hely, ahol önmaga lehet. Én az írásban találtam meg önmagam.

5. Szoktál valakivel az írásról beszélgetni, vagy inkább „rejtőzködő” típus vagy?
Mivel az irodámban is ott van Areh bekeretezett borítója, van, aki megkérdezi, hogy „ki ez a helyes fiatalember?”, és akkor máris átszellemülten tudok beszélni róla. Pont Nessaj mondta egy frissebb videójában, hogy olyan jó hallani másoknak már csak a hangján is, ha valamiről lelkesen tud beszélni. Na, én ilyen vagyok, ha vámpírokról van szó, főleg, az enyéimről. De szokták kérdezni is, hogy haladok, mi van a kiadással, stb.
Anne, köszipusz, hogy megemlítettél nálad ♥ ahogy mentem a kérdést másolni, akkor láttam csak, mit írtál, tündér vagy ♥
Amúgy ahogy említettem, van egy bizalmi köröm, Klau, Gina és Kitti, akiknek kb. mindent elmondok, de Rigó Eszti is ilyen (upsz… igen, elmondhatom magamról, hogy van egy igazi író barátnőm ♥, nem ilyen szedett-vetett, mint én), és nyilván Anne is, nem szabad őket kihagyni, bár az előolvasói körben csak az első három csajszi szerepel (egyelőre… de remélem, idővel kibővíthetem ezt a számot hétre – tessék jönni, nagyon szívesen beszélgetek a gyerekekről).

Március – ébredés

Kérdések:

1. Reggeli vagy esti író-típus vagy? (Vagy valami egyéb?)
2. Hogy viszonyulnak a karaktereid a reggelhez?
3. Na és Te magad? Mennyire vagy nehezen/könnyen ébredő?
4. Ha az volna a feladat, hogy ébredéssel kezdj egy történetet, mivel dobnád fel? (Ha van kedved, meg is írhatod a jelenetet.)
5. Van valami érdekes pillanat, amire az elmúlt időben ráébredtél az írással kapcsolatban?
+1 Bármit kérdezhetsz, ami a hónaphoz vagy az ahhoz választott témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

1. Reggeli vagy esti író-típus vagy? (Vagy valami egyéb?)
Inkább délutáni-esti, néha éjszakai, ha péntek-szombat estéről van szó, és nem vagyok a Barba Negrában. De van, hogy meló közben is, ha eszembe jut valami, akkor leírom. Direkt van egy Google-chatem erre a célra, a másik e-mailcímemre szoktam elküldeni, aztán mennek a dolgok.

2. Hogy viszonyulnak a karaktereid a reggelhez?
Vámpírok, úgyhogy nekik a reggel az éjszaka, és fordítva. De ezt meg tudnám cáfolni, csak spoilermentesen nem menne.

3. Na és Te magad? Mennyire vagy nehezen/könnyen ébredő?
Kiskezit csókolom ezért a kérdésért, én személyszerint be lettem állítva egy 6 órás alvási ciklusra, úgyhogy mind a kettő. Nehezen alszok el, de könnyen kelek, főleg, ha hajnalban a macskáim jeleznek az üres tányérnál, hogy itt az ideje reggelizni. Ha már nagyon nem bírom, és se a kávé, se az energiaital nem segít, akkor van úgy, hogy kegyetlen sokat tudok aludni, olykor 12-14 órákat.

4. Ha az volna a feladat, hogy ébredéssel kezdj egy történetet, mivel dobnád fel? (Ha van kedved, meg is írhatod a jelenetet.)
Erre konkrét példáim is vannak, de az egyik kedvencem, amit mostanában írtam: Geta választottja korábban ébredt, mint akart, és elképzelte, hogy milyen lett volna mellette felébredni, aztán önjellemzést tart, hogy miért is akarja őt, mikor semmi vonzó sincs benne.

5. Van valami érdekes pillanat, amire az elmúlt időben ráébredtél az írással kapcsolatban?
Mindenhol jönnek ötletek. De komolyan. Ebédelésnél, miközben beszélgetek kollégákkal, utazok a villamoson, liftben állok, zuhanyzok, mosogatok, melegszendvicset csinálok… egyszerűen mindenhol mindenkor mindenhogyan jönnek az ötletek. És nem tudom megállítani őket (de nem is akarom).

Jelöltjeim: Aki vinni szeretné, egészségére! ♥


Hagyj kommentet!
június 16 2024

Nagyon szeretem az ilyeneket olvasni, jó kis poszt lett, mellyel beleláthatunk a munkálatokba, folyamatokba, háttérdolgokba. Lehet , én is szívesen kitölteném, most kicsit kikapcsolódásként írok, így aktuális lehet nekem is. Köszönöm ☺️❤️

június 16 2024

Nagyon jó volt olvasni 🥰 Sok érdekes, új részt olvastam, de volt olyan is, amiben hasonlítunk 😁😉 Köszönöm az említést, örülök, hogy ebben a körben lehetek 🥰 Több ilyen írás legyen 😉

június 17 2024

Nagyon tartalmas bejegyzés lett, szuper volt olvasni ❤️

június 18 2024

Nagyon jó volt olvasni a válaszaidat 🙂

június 19 2024

Komolyan mondom, meghozzátok a kedvem az olvasáshoz 😀 nagyon szuper kérdések voltak és imádtam a válaszaid is:3

június 19 2024

Woow! Jó hosszú poszt lett 🥰 Nagyon jó kérdések voltak, ugyanakkor a válaszaidat is jó volt olvasni tőled, belelátni a munkálatokba ☺️ Köszönöm, hogy megemlítettél engem is🥰❤️ Puszillak❤️

június 20 2024

Mennyi szuper és érdekes kérdés, megannyi választékos válasszal. Nagyon szurkolok a könyvhöz, mert nagyon megérdemled.

június 21 2024

Szuperek ezek a kérdések és a válaszaid nagyon részletesek 🥰 Imádom a könyved, hamarosan írom róla az ajánlót 🥰😍 Nagyon szeretem az ilyen bejegyzéseket, mert több mindent meg tudok rólad, illetve a szemléletedről😊 Hajrá, csak így tovább! 😊

Alább tudsz üzenetet hagyni.