Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2023/01/10
Írta: Amy | Hozzászólások: 8 | Kategóriák: YouTube-kalandjaim

Hy darlings! ♥ \m/

Tavaly októberben volt egy ilyen lista, és itt volt az ideje, hogy megint körbenézzünk, mi minden történt rock/metal fronton. Plusz, az idei évben minden hónapban muszáj, hogy megszülessen egy Top 10-es lista, ahol csak annyit kötöttem ki magamnak, hogyha régóta kedvenc előadó is szerepel a listán, akkor lehetőleg ne egy 2006-os felvétele legyen forever on repeatre állítva, hanem újabb zene legyen. A bullet journalom, az első külső vinyóm, a hallójáratom, az iTunes-om, a YouTube is örül ennek. Meg remélem azok is, akik követnek, hehe 😀
Nem számoltam össze, hány előadót szedtem össze, de október óta sok jött ki, így csak annyit kellett tennem, hogy egyre mélyebbre süllyedek a Feliratkozások fülön… voltak meglepetések, az biztos.

The Silverblack: One Last Nail

Azt mondják róluk, hogy industrial vonalon mozognak, és így azonnal arra gondoltam, hogy egy jó kis Rammstein-Deathstars vonalra kell gondolni… ahha… picit tévedtem. Azt mondják, hogy vannak elemek benne a gothic metalból is, bár én meg nem mondom igazából, hogy milyen :D. Az biztos, hogy van, ami tetszett venne, úgyhogy ezt az ötödik lemezt megnézem magamnak jobban egy kicsit.

Visions of Atlantis: Clocks

Tízmillió százalékban vagyok biztos abban, hogy ezt a dalt már hallottam koncerten – ráadásul milyen jó kis koncert volt. 2022 meglepetése ez volt számomra, bár mivel túl sok zenekart ismerek, eszméletlen nehéz lesz kiválasztani azt a tízet… de ők köztük lesznek. Kettő amúgy is nagyon kedvenc a Pirates lemezükről.

Xandria: The Wonders Still Awaiting

Tavaly volt szerencsém őket is látni még a régi Barba Negrában, és bár szegény lány betegen állt színpadra, abszolút nem lehetett panaszra okunk. Ha nem közölte volna, akkor valószínűleg nem is vettem volna észre. És amúgy egy teljesen tüneményes nő, alig fél centivel alacsonyabb nálam.
Bár nagyon sokáig úgy voltam vele, hogy Dianne volt a tökéletes hangja a Xandriának, nem akartam hallani felőlük, meg nem is voltam túlzottan lelkes, hogy megint keresnek egy új énekesnőt. Na, szóval igen, picit mérges is voltam a többiekre. De aztán, megjött Ambre, és kellemesen csalódtam. Így kell felhívni a figyelmet. Bocsánat, hogy anno Tarja magasra tette a mércét, és kevesen tudják az ő szintjét megütni 😐

New Friend Request: Kockázat nélkül

Rossz az is, hogy őket is ritkán kapom el, pedig már párszor megénekeltem, hogy a Hiányzik óta egyszerűen nem tudok nem rájuk figyelni. Ez a dal is a harmadik lemezükről származik, egyben ez a címadó dal is. A borítóhoz külön érdekesség, hogy a hölgyeményen látható fejdíszt Senga, azaz Vadnai Ágnes készítette, akivel volt szerencsém találkozni még a 2010-es végén. Valahol meg is volt a névjegye egyébként… majd utánanézek, addig pedig mindenki hallgasson NFR-t!

Lord of the Lost: Blood & Glitter

2010 óta követem őket, és most se tudtam kijutni a koncertjükre, pedig… na mindegy. Én tudtam, hogy ezek a srácok egy nagyon egyedi színpadi megjelenéssel rendelkeznek, a mostani sem kivétel. Mondjuk úgy… hogy a semmiből jött ez a dal, meg az album is hozzá, úgyhogy részemről ez még csak most jutott a szemeim/füleim elé. Ha félretesszük a vizualitást, egy pöpec kis dalt kaptunk. (és higgyétek el, hogy a Lacrimas még egész szolid hozzájuk képest)

Apocalyptica: Rise Again (feat. Simone Simons)

Magával az Apocalyptica-val úgy vagyok, hogy mindenkor tökéletes úgy, ahogy van, mégha ritkán is adnak ki lemezt, az jó. Vannak kiemelt kedvencek róla, vannak simán jó dalok, és vannak olyanok, amik lazán felkerülnek a VUST-ra is. Ez a mostani azonban különbözik a többitől. Lehet az én fülem hibája, de az utóbbi időben több hibát találtam Simone hangjában, mint nem, pedig nincs a hangjával baj. Egyszerűen csak nem passzol mindenhova. A saját zenekaránál is, az Epicánál néha egyszerűen nem értem, mit csinál, hogy csinálja. Jó, nem vagyok énekes, nem is akarok az lenni, az én hangomnál még a Maroon 5-os csávó is jobb, de ez most aaaannyira nem jött be. Ha férfi vendégelőadóik vannak, valahogy jobban passzol. Meg ez a dal egyébként szerepel énekhang nélkül a 2020-ban megjelent Cell-O c. lemezükön… ami sokkal jobb.

Dark Sarah: Invincible (feat. Kasperi Heikkinen)

Első hallásra picit olyan Beast in Black-es áthallásom volt, aztán jobban megnéztem a vendégszereplő nevét. A srác a Beast in Blackben gitározik. Mindent értek :D. Amúgy is, a BiB az egyik szívem csücske, úgyhogy részemről ez a dal tökéletesen rendben van. Igaz, hogy nem lesz még egy Dance with the Dragon, de akkor is, Heidi hangja évek óta az élmezőnyben van. Kevés női vokalistám van, úgyhogy ez egy gyönyörű teljesítmény.

Insomnium: White Christ (feat. Sakis Tolis)

*visszahozza az elrúgott agyát a messzi porból*
AZTAMINDENSÉGIT NEKI! Eddig is kedvencem volt az Insomnium, de ezek után… konkrétan a nemsokára érkező album a skandináv boszorkányüldözések ihlették, ami nekem nagyon is kapóra jön. Majd jobban utánaolvasok, ezt az infót is csak onnan tudom, hogy megnéztem, mit mondott a zenekar az Anno 1696 c. lemezről. Február 24 nem akar elég hamar ideérni. Ezt a lemezt be kell szereznem fizikailag is. Pedig azt hittem, hogy a While We Sleep és az Ephemeral szintjét nem ugorják meg. Nem a f…t nem!
Ui.: és persze, hogy játszik benne a szerelemgitárosom. Bocs.

Ne Obliviscaris: Equus

Idejét se tudom megmondani, mikor hallottam a Ne Obliviscaris felől. Már a nevük sem egyszerű, a zenéjük sem. Konkrétan a legutolsó albumuk 2017-ben jelent meg Urn címmel, a soron következő Exul! pedig majd 2023. március 24-ére van írva. Most mondjátok meg, még többet kell várni Ausztrália egyik csodájára. Addig ez a több mint 12 perces nóta segít rajtam.
Amúgy a klasszikus Szépség és a szörnyeteg felállás így is megállja a helyét. Az ijesztő hörgős hangok mellé simán megy a férfi tiszta ének is, nem kell egy angyalhangú operaénekesnő. Végül is, csak négy lemezük van, bőven van idő körbenézni.
A dal története röviden: biztos emlékeztek, hogy anno Ausztráliát még 2019-2020 környékén súlyos bozóttűz fenyegette, rengetegen meghaltak, köztük rengeteg állat is. Ennek a szomorú momentum apropóján állít emléket a zenekar, ahol a táncosnő a megperzselt Földanya, és hogy a világ, amiben élünk, változik annak hatására, ahogy mi tönkretesszük, és hogy ez a tűzvész is egy figyelmeztetés volt tőle.

Avatar: The Dirt I’m Buried In

Mit néztem én most az előbb, Jézusom… lehet, hogy párszor át kell majd hallgatnom (az új lemez többi dalával együtt), mire átjön az igazi mondanivaló. Addig pedig egy kis vicc: figyeljétek Johannest, ahogy úgy áll a klip thumbnailjén, mint aki éppen prezentációt készül előadni az osztály előtt.

Dark Embrace: Never Seen The Sun

Azt a sok gyönyörű lobogó hajtincset, azt a mindenit… khm, igen, amúgy a zene sem utolsó, úgyis kevés spanyol metalos van… de van egy, aki amúgy is nagyon szimpatikus, de róla majd következő sorokban.

Headon: Libérate

Amúgy a spanyol nyelvű dalok többségét nem szoktam érteni, mert nem tudok spanyolul, de ebből a szóból kiindulva a szabadságról lehet szó benne. Ha túljutott mindenki a szép hosszú hajtincseken, akkor két funfactet osztanék meg:
1. Többek között a mastert az a Javi Perera csinálta, akit már a Juggernaut óta követek.
2. Andy nálam az élő Kaeden Sterling. Change my mind.

Katatonia: Birds

Nagyon kemény belegondolni abba, hogy ez a zenekar már 30 éve a pályán van, és ez a lemez már a 12. lesz a sorban… oké, eddig sem a vidámságról szóltak a dalaik, de valahogy mégis az ember lánya felfigyel rájuk. A fiúk pláne, mert sok-sok mély mondanivaló van a sorok között. Vicces lenne, ha valami szó lenne a halakról, ha már hó végén fellépnek az Akváriumban, ami tőlem 30 perc… na mindegy. Mindenre nem tudok eljutni, annyira elvetemült nem vagyok.

Amon Amarth: Oden Owns You All

Éppen azon agyaltam, hogy kapjon-e plusz fejezeteket Kristoffer Throen Areh könyvében, mikor megjött ez a dal, és meg kellett állnom egy pillanatra. Ugyanis a címadó dal után ez kapta meg kapásból az első perc után a szívecskét iTunesban. Az a hangszerelés, atyaég. Libabőrös voltam tőle. Aztán, elolvastam a szöveget és így… Kris, asszem megvan az egyik személyes dalod. Bár azt nem volt hajlandó elárulni, hogy győzte meg Areh, hogy ő az isten, és nem Odin, de ez egy hangos (várj) olvass tovább! ;D Tudtam, hogy a The Great Heathen Army egy jó lemez, a címadó dal egyszerűen tetőtől-talpig libabőrössé tesz, de ez az ezüstérmes best dal.
És hogy féltem kismetalos koromban Johan Hegg-től atyaég… pedig csak színpadon ijesztő, különben halál normális ember.

Elvenking: Rapture

Figyelem őket is már vagy egy jó 10-12 éve, de valahogy ez a lemez előfutár valahogy belopta magát a szívembe. Talán azért, mert most egy kicsit elmentek vikinges vonalra, ami nekem csak duplán menő, mintha nem lenne elég, akik a rock/metal vonalról közelítik meg a sokak által imádott skandináv hódítók örökségét. Mondjuk tény, hogy sokan nem ismerik őket, és a bandanevükről is a Gyűrűk urára asszociálnak – ami amúgy nem baj! Csak többek ők annál.


Hagyj kommentet!
január 11 2023

Annyit tudok hozzáfűzni, hogy egyedül az Amon amarth ismerem, de fogalmam sincs már hogy honnan és miért, de talán a húgomtól jött.
Klasszikus kategória. ^^ Nálad mindig beleakadok valami ilyesmibe és olyankor mégegyszer meghallgatom.

január 13 2023

Egy egy számot ismerek, de a többit nem, jó volt új számokat meghallgatni ^^

január 14 2023

Semmit nem ismertem ezek közül 😳 jó kis ajánló lett ❤

január 14 2023

Hű, nagyon zúzósak, amiből egy-egy még azt is kell, hogy mondjam, hogy nem volt rossz. Nekem annyira nem, de most a férjemnek mutogattam őket, persze neki bejön 😀

január 14 2023

Jó kis ajánló lett 😊😉 Sajnos egyiket se ismerem, de jó volt végig hallgatni 😊

január 15 2023

Sajnos nem ismertem ezeket a zenéket🥺, viszont most már igen😁 Köszönöm az ajánlót! ☺️

január 15 2023

Nem ismerem ezeket a zenéket, de köszi az ajánlót. Pótolni fogom, és ismerkedem ezzel a stílussal is. Igyekszem nyitott maradni.

január 28 2023

Ahh erre én miért nem reagáltam? Szóóvaaal. Ismét kalandoztál, ismét mutattál nekem új zenéket, egy-kettő van, amit meg tudok hallgatni, de azért volt olyan is, ami totál rám hozta a frászt >< :'D Viszont, az itt mutatottak fele számomra is a hallgatható kategóriaba, ami szerintem nagy szó :3 köszi az ajánlót <3

Alább tudsz üzenetet hagyni.