Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2022/10/07
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Friendly Fox Studios HOG Reviews Living Legends

Megjelenés: 2022. szeptember 1.
Fejlesztők: Friendly Fox Studios
Történet:
Alex Meijer meghívást kap testvérétől, Katrinától, hogy látogassa meg őt az új otthonukban, ahova nemrég költözött férjével, Casper Van Garrett-tel. De a helyzet már akkor rossz, mikor Mary, az egyik cselédlány elmenekül a kastélyból, amitől jobb lenne minél távolabb maradni.

Amanda szemszöge

A nevek bár emlékeztetik a játékost az Álmosvölgy legendája karaktereihez, de nem sok közük van. A kastély neve, a Bird’s Nest Kastély viszont némi áthallást tartalmaz.
Ugyanis a kastélyon átok ül, mikor az új úrnő nekilátott a rég látott festményeket felújítani, és azóta elszabadult a pokol, mert különös lények jelentek meg, és támadták meg az ott élőket. A másik, ami gyanús, hogy köze van Kékszakállhoz is, aki minden feleségének könyörgött, hogy az ő titkos szobáját felejtsék el, ne is menjenek oda. Igen, a kettő összefügg. Ahogy a Bird’s Nest is, ha úgy ejted, simán Bluebeard-nek lehet érteni.
A kastély előző ura Van Barb volt, akinek szintén sorra tűntek el a feleségei. Később, ez a férfi kapta meg a Kékszakáll becenevet, és ő is kezdte azt terjeszteni, hogy a kastély el van átkozva.

A kastély udvarában Alex találkozott a sógorával, Casperrel, aki különös növényekkel küzdött, de Katrinának nyoma sem volt. Ő mesélte el azt is, hogy valóban Katrina kezdte el felújítani a festményeket, majd azokkal dekorálni a kastélyt, egészen addig nem hitt Kékszakáll átkában, amíg a képek nem keltek életre, és a szolgálók nem menekültek el onnan. Azonban Casper sem az, akinek látszik. Lecsalta Alexet a várbörtönbe, és nem meglepő, de ott is végezte. Onnan viszonylag hamar ki is jutottunk, egy medált megtalálva pedig kiderült, hogy az a Mary, aki azt mondta, hogy maradjunk távol a kastélytól, igazából Kékszakáll lánya.
De ugye az átok mégsem tűnt el, tehát valamiért mégsem működött a terv. A báró halála után Dorianna megtalálta a titkos szobát, és azt, mennyibe is került az élete. Egy kis idő elteltével a lány szeretett volna örökké fiatal maradni, ezért új portrékra volt szüksége, de nem örökölte apja képességét. Épp akkor költözött be azonban Casper és Katrina, ezért Dorianna mindent elkövetett, hogy elnyerhesse Katrina bizalmát. Az átkot csakis a titkos szobában lehet megtörni, de azt nem volt hajlandó elárulni, hol volt. Minden új portré csak fokozta az átkot, emiatt pedig Katrina menthetetlen lesz.
A kastélyban tovább haladva eljutottunk a konyhába, ahol volt szerencsénk találkozni Lilyvel, akit a konyhában dolgozó személyzet fogadott be, mivel szegény kislány árva volt, és sokat segített a főzésben. Mikor minden szolgáló elfutott, ő itt maradt, mert félt elmenekülni. Az átok amúgy órákkal ezelőtt szabadult el, úgyhogy annyira későn mégsem érkezett Alex. Lily azonban látta, hogy Mary, odament beszélni Casperhez, de úgy, mintha igazából övé lenne a kastély, nem a Van Garrett házaspáré. Casper haja szőkéből kékké vált, és úgy tűnt, mintha valaki hipnotizálta volna. Miután az ifjú báró távozott, Mary visszatért a házba, és egy régi dobozt vett elő a pad alól, amibe elrejtette a naplóját. Lily – mivel elrejtőzött a ruhásszekrényben – hallotta, hogy a szobalányt azt mormogta az orra alatt, hogy szüksége van Katrinára.
Itt elkezdhetünk vitatkozni akkor, hogy most akkor Kékszakáll vagy a lánya, Dorianna az igazi szörnyeteg, de én az utóbbira tippelnék. Ugyanis Dorianna kihasználta Katrina naivságát, és sikerült elérnie azt is, hogy fesse meg Casper Van Garrett portréját – ami ugye nem valami jó hír. Minél részletesebb a festmény, annál jobb lesz a hiú lánynak, ugyanis tud uralkodni az ún. bárón. De egy váratlan pillanatban Katrina kifogyott a festékből, emiatt a nőnek el kellett mennie az alkimista laborjába, hogy még többet szerezhessen. Még anno Kékszakáll vette fel, hogy előállítsa a festékanyagot. Dorianna még azt is eltervezte, hogy bezárja Katrinát a titkos szobába addig, amíg elkészül Casper portréja, még azelőtt, hogy Alex megérkezne.
De elkésett, ezt mind tudjuk.

Ebben a részben egy Charlie nevű őrző lesz segítségünkre. Kékszakáll lányának készült ajándékba, mint az anyai szeretet emlékeként. Charlie-nak hat kék tollat kell szerezni, hogy megtudjuk a kastély történetét. Charlie-t egyébként egy erős varázsló hozta létre.
Az első történet Albert Van Barb báróról szól, akinek mindene megvolt: gazdagság, egy rang és tehetség. Ugyanis a báró híres festő volt a maga korában, a legrealisztikusabb festményei pedig életre keltek. Az egész birodalomban híre ment a tehetségének, és százával érkeztek vásárlók, hogy egy festményt megvehessenek tőle. De az élet adott számára egy gyengeséget: megnősült, és született egy lánya, Helen és Dorianna.
Minden jól ment pár évig, majd pár évvel később Dorianna súlyosan megbetegedett, és sajnos semmi gyógymódot nem találtak rá.
A második történet Helen Van Barbról szólt, Dorianna édesanyjáról. A báró meggyőzte őt, hogy csak úgy tudják megmenteni a kislányt, ha a nő feladja a saját életét az övéért. A nő belegyezett. Emiatt született meg Charlie és a zenedoboz. Később Helen bement a titkos szobába, ahova nem lett volna szabad belépnie. A báró akkor örökítette meg a feleségét úgy, mintha egy páva lenne, ezzel szimbolizálva a szépségét és a bátorságát. Őt felszabadítva pedig a szoba is megváltozott.
A harmadik történet egy dadusról szól, akit a báró direkt Dorianna miatt vett fel. A kislány nagyon magányos lett édesanyja halála után, ami teljesen érthető volt. Albert ezért is keresett valakit, aki tud rá vigyázni. De a pletykák miatt (miszerint nem véletlen történt Helen eltűnése, valamint pletykáltak a báró gonosz szándékairól is) az idős nő félt egyáltalán ott dolgozni. Esther azonban azonnal érezte a kötődést a kislánnyal, és meg sem fordult a fejében, hogy egy szörnyeteg ilyen csodálatos teremtést nevelne otthon. De Esther ugyancsak megtalálta a titkos szobát, és emiatt lett ő a következő áldozat, a báró őt fecske képében festette meg.
A negyedik történet magáé a báróé volt. Albert semmi örömet nem talált abban, hogy emberek lelkeit helyezte a festményekbe. A lánya élete azonban mindennél fontosabb volt számára, ezért nem tudott leállni. A báró folyamatosan újra házasodott, csak azért, hogy feláldozza őket Dorianna életének meghosszabítása miatt. Azonban a hetedik feleségének testvérei megtudták a lánytestvérük hirtelen halálhírét, ezért megesküdtek, hogy leszámolnak a báróval. Azonnal felkerekedtek a kastélyhoz, hogy véglegesen megszakítsák Kékszakáll atrocitásait. Csakhogy a báró egy lépéssel előttük járt. Megfestette saját magát, mert abban hitt, hogy egy édesanya és egy édesapa lelke megállítja végre lánya szenvedését. A kívánsága teljesült, Dorianna meggyógyult, de a báró lelke továbbra is olyan fekete maradt, mint a holló szárnyai.
Az ötödik történet Anna Van Garrettről szól, aki egy tehetséges arisztokrata volt, és azonnal szerelmes lett a báróba, és felvidította a lányát. Mikor a báró eltervezte, hogy újjáépítteti a kastélyt a titkos szobája elrejtése miatt, csodálatos falikárpitokkal borították a falait. Csakhogy Anna nemsokára eltűnt az esküvő után nem sokkal. Az egyik testévre, aki nem hitte el, hogy Anna csak úgy eltűnt volna, megesküdött, hogy megbosszulja őt. Ez a férfi nem volt más, mint Casper Van Garrett nagyapja. Miután Albert elhunyt, ő lett a kastély tulajdonosa, és később megörökölte a fia. A Van Garrett család megörökölte a kastélyt, de sosem jöttek rá, Anna önszántából adta életét a mostohalánya kedvéért. Kékszakáll az utolsó feleségét fekete hattyúként ábrázolta végül, mint a gyönyörűség és a hűség mintaképét. Anna Van Garrett pedig Casper nagynénje volt.
A hatodik történet az alkimistáé, akit a báró a lánya miatt fogadott fel. Az alkimista azonnal megértette, hogy a régi egyensúly törvényét kell alkalmaznia: egy életet egy másik életért.

Anna árulta el azt is, hogy a báró direkt építtette újjá a kastélyt, mert elég sok járatot rejtett el, amik a Kék Terembe vezetnek. Először nem tudta az okát, de a végén segített ezeket a csalásokat elrejteni. Az alkimista pedig már közel járt a megoldáshoz, hogy meggyógyítsa Doriannát. Rainier, az alkimista készítette el a festékeket, amikkel a báró elkészíthette Helen és Dorianna portréját. A felesége elvesztése miatt, valamint hogy próbálja meggyógyítani a lányát, a báró depressziós lett. Épp ezért teljesen elfelejtette azt az alapvető követelményt, amit Rainier adott: Dorianna sosem láthatja meg a saját portréját. Ez volt az alkimista varázslatának kulcsa. Mivel azonban a lány látta a képet, felébresztette az átkot, amik újabb portrékat követelt az egészsége érdekében. Ezért kellett a bárónak évente újat készítenie. Ezért Rainiert egy bagolyként festette meg.

Miután megtaláltuk Katrinát, feloldoztuk a bűvölet alól Caspert, így nem volt más hátra, mint megtalálni a Kék Termet, amit az üvegház alól indulva tudtunk megtalálni. A Terem előtt megtaláltuk az előző hét feleség portréját, majd végül magát az elátkozott festményt, ahol Dorianna már idős néniként volt látható. Amint meg akartuk állítani az egész átkot, bejött a lány, és elárulta, hogy az apja mindig bent tartotta őt, mint egy ketrecbe zárt madarat, csakhogy megvédje. Azonban a halála után ki tudott menekülni innen, egyszerűen élvezte a szabadságot, el is felejtette, hogy milyen áron jutott ehhez hozzá. Még azt is volt mersze elmondani, hogy Rainier jegyzetei között talált egy mondatot, miszerint a portrét csak az pusztíthatja el, akit megátkoztak vele. Ha bárki más teszi meg, akkor az átok rászáll. Itt el kellett döntenie Alexnek, hogy odaadja a tőrt Doriannának, vagy sem.
Igazából egyik megoldás sem jó. Ha odaadjuk neki a tőrt, megpróbálja azzal megölni Alexet, de a végén a tőr mégis beleszúródik a festménybe, és véget ér ez a rémálom. Ha nem adjuk oda, akkor megpróbálja puszta kézzel megfojtani a férfit, de a tőr akkor is megtalálja a helyét, így ottmarad Dorianna gyerekkori portréja, míg maga eltűnik a földi lét színéről.
Katrina és Casper pedig boldogan élhet nyugodtan a kastély falain belül nemrég született kisfiúkkal.

A bónuszban azonban semmi sem lehet nyugodt. Évekkel később Christian, Katrina fia megtalálta néhai nagyapja festékeit, és elkezdett vele alkotni. Sajnos nem éppen a legjobbakat, ugyanis megalkotta három félelmét, amiket sorra le kellett küzdeni ahhoz, hogy az átok végleg elmúljon. Katrina a festéket elégette utána a kandallóban.

Szerintem

Elég logikus döntés volt Dorian Gray esetét összefésülni Kékszakáll esetével, így egy egész élvezhető játékot kaptunk. Bár még mindig nem értem, hogy miért kellett ennyire elrejteni a gyűjteni tárgyakat, amik igazából csak egy mérföldkőnek számítanak, semmi pluszt nem adnak a játékhoz.
Ez a történet így hát lezárult, és valamilyen szinten örülök, hogy a kevésbé morbidabb utat választották a készítők.

Grafika: 10/10 – azért Casper ábrázolása megér egy misét
Teljesítmény: 10/10 – nem tapasztaltam semmit
Történet: 10/10 – jó ötlet volt vegyíteni ezt a két történetet, de ezt már előbb is említettem, így nem maradtak kérdéseim.


Alább tudsz üzenetet hagyni.