Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2020/06/06
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Movie Night

Ez lesz az egyik új rovat, amiről beszéltem már hónapokkal ezelőtt. Annyi lesz a lényege, hogy minden szombaton 3 filmről fogok írni, hogy láttam, mi tetszett vagy éppen nem tetszett benne, és hogy megveszem-e DVD-n is. Lehet, hogy olyanokat is előveszek, amiket már kismilliószor láttam, de a moziba kerülő újdonságokra is igény szerint vetek egy pillantást. 😉

Próbálok nem úgy írni, hogy tele legyen spoilerrel, ami gyakran tönkreteheti az élményt.

Álom doktor (2019)

Eredeti cím: Doctor Sleep
Műfaj: fantasy, horror, thriller, dráma,

Tartalom:
A ragyogás nem múlik el. A kisfiú, aki túlélte mindazt, amit apja művelt vele és családjával a magányos Szépkilátás Hotelben, felnőtt – de viseli az egykori traumák nyomát. Miután nagy nehezen kiverekszi magát az alkoholizmusból, egy hospice-házban talál munkát, ahol halálukra váló ápoltjai Álom doktornak becézik. Danny Torrance (Ewan McGregor) tudja magáról, hogy különleges erők laknak benne. És ezek akkor támadnak fel, amikor találkozik egy lánnyal, aki az övéhez hasonló képességgel rendelkezik, csak sokkal erősebbel. És a régi szellemek és a régi félelmek visszatérnek. A ragyogás erősebb, mint valaha…

Stephen King végre megírta kultikus regénye, A ragyogás folytatását, amely még szerinte is „túl félelmetes” lett. A filmváltozat világsztárokat vet be, és szintén nem takarékoskodik a rémülettel.

Véleményem:
Egyszer nagyon régen láttam egy filmet Stephen Kingtől. Az volt az eredeti Kedvencek temetője. Szerencsére, az időzítő nagyon hamar kikapcsolt, így nem tudtam végignézni, de az biztos, hogy maradandó élményt kaptam.
Sok idő eltelt, mire újra rászántam magam egy filmjére. Nem azért, mert rossz emlék volt (azt egy totál másik film okozta), hanem csak nem kapott el a King-láz, mint oly sokakat. Azóta lett egy bakancslistám, hogy King minden magyarul megjelent könyvét beszerzem (nagyobb kihívás lesz, mint a Vámpírakadémia), és a legtöbb filmjét megnézem. Igen, ebben Az is szerepel, mindkét kiadás. Akármennyire is bohócfóbiás vagyok, le akarom küzdeni ezt az alapvető félelmet a bohócoktól. Bár én King nélkül is féltem tőlük, na mindegy.
Maga a film mondhatni, a Ragyogás folytatása, mert voltak benne elemek az előző részből, és rendesen borsódzott a hátam is, mikor Danny visszament a hotelbe. Nemsokára a Ragyogás is sorra kerül a megnézendők listáján, de sajnos, a lista legalább olyan hosszú, mint amennyi dalt nem hallottam még.
Meg izgultam azért, hogy az a tüneményes cica a kórházban élve maradjon. Mert bármi ilyesmit látok, instant kikapcsolom a filmet, nem érdekel, hogy mennyire jó vagy sem.

Beszerezem DVD-n is? Igen/Nem
Pontszám: 10/10

Fehér éjszakák (2019)

Eredeti cím: Midsommar
Műfaj: fantasy, horror, thriller, dráma

Tartalom:
Dani és Christian évek óta együtt vannak, ám a fiú úgy érzi, ideje lenne lezárni a kapcsolatukat. Egy váratlan tragédia következtében végül úgy dönt, nem ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy szakítson barátnőjével, inkább meghívja őt is arra a nyári fesztiválra, ahova barátaival készülnek. A nyári napforduló alkalmából rendezett mulatság különös közössége tárt karokkal fogadja a fiatalokat, akik számára hamar világossá válik, hogy a bizarr rituálékból ők sem maradhatnak ki.

Véleményem:
Aki elkezdi nézni – az első 48 percben nem történik semmi! De értsétek jól. Lehet gyönyörködni a tájakban, de amint végre történni kezd valami, ahhoz először azt kell megérteni, hogy az északi rendezők legalább olyan különlegesek, mint az ázsiai rendezők. Vagy elfogadod, hogy egy más világ, vagy sem. Az biztos, hogy nem egy amerikai horror/thriller az, amit most kaptunk, mert egy kicsit a skandináv/viking mítoszok köré pakol minket, bár őszintén megmondom, sok kegyetlen napéjegyenlőségi rítusról nem tudok.
De tudjuk, hogy az északiak milyen kegyetlenek voltak, és ez itt is megjelenik.

A végére érve egy kicsit kiakadtam, mert a 2 óra 28 perces játékidőben úgy kb. semmilyen horror nincs benne. Egyetlen durva dolgot láttam, ami horrornak volt tudható, arra is két órát vártam, és azt is a vikingeknek köszönhetjük.
Az egyik jelenetnél meg azért lepődtem meg, hogy ilyen szinten tárgyként kezelték az embereket. Csak a végén jöttem rá, hogy ez a film alapjáraton jó lenne, de mikor utánanéztem, hogy a pogányságból mennyit vettek, sok mindent nem találtam.
És bónusz infó, a film jó részét Magyarországon forgatták!

Horrort talán a dolgok lassú haladása jelenthet, a rémálom jelenet, meg a pogány rituálé jelenléte – de többet nem.

Beszerezem DVD-n is? Még nem tudom
Pontszám: 07/10

Tűzhányó (1997)

Eredeti cím: Volcano
Műfaj: akció, dráma, katasztrófafilm

Tartalom:
Los Angelesben egyre furcsább dolgok történnek.
A híradások rejtélyes gázrobbanásokról, felmelegedett vizű tavakról, szokatlan földmozgásokról tudósítanak.
Mike Roark (Tommy Lee Jones), a Los Angeles-i katasztrófa-elhárítók munkatársa éppen a lányával készül eltölteni a hétvégét, amikor hirtelen megmozdul a föld. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy ezúttal nem a szinte már megszokott földrengésről van szó, hanem egy hatalmas tűzhányóról, amely Los Angeles kellős közepén tör ki.
Az izzó láva pusztulással fenyegeti az egész várost.

Véleményem:
Nevetni fogtok, de ez volt annak idején az első katasztrófafilmem, és bár nem értem, miért olyan alacsony az IMDB száma. A szereposztás remek, bár Tommy Lee Jones elvitte az egész filmet a hátán, a többiek meg olyan mellékesek voltak.
A végén én speciel kiakadtam, hogy a kissrác minek bandukolt el, de értem én, kellett a feszültség. Néha azért majdnem sírtam, de nem tudom, miért.
Az biztos, hogy valódi dolog, hogy földrengések „színesítik” meg a lakók napjait, ha éppen van, de csak nem lesz ekkora baj, mint a filmben.

Beszerezem DVD-n is? Igen/Nem
Pontszám: 09/10


Alább tudsz üzenetet hagyni.