Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal Chat
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2019/10/30
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Kihívások Spooktober by Kathryne

Hy darlings! ♥ \m/

Elérkeztünk a kihívás utolsó napjához. Szerencsére, sikerült mindent úgy időzítenem, hogy még Halloween előtt befejezhessem, így aztán, méltón szeretném lezárni. Köszönöm Kathryne ezt a kihívást, nagyon szórakoztatónak találtam.

Szabályok:

1) Ha elvállalod a Spooktober kihívást, tedd ki a táblát (fent) az összes ilyen témájú bejegyzésedhez!
2) A bejegyzéseidben linkeld be ezt a bejegyzést, hogy így minden érdeklődő meg tudja találni a leírást!
3) Szerintem kedves dolog minden egyes poszt után meghívni valakit, hogy vállalja el ezt a kihívást!:)

5. bejegyzés
Hangulat: mutasd be részletesen az egyik kedvenc rémisztő könyved vagy filmed (horrorfilmek elsőbbséget éveznek)! Miért tetszett meg ennyire a történet? Szerinted mitől lesz igazán jó egy film/könyv cselekménye?

Jaj, te lány… *kuncog* végre legálisan kiélhetem a fangirl énemet.

Ki kell emelnem mindenképpen ezt a filmet, mert valami olyasmit alkottak benne a színészek, a fényesítők, a hangeffektek nagymesterei, hogy ennél jobbat még nem láttam, pedig nem egy filmet láttam már.

Az 1992-es Dracula cselekménye szerint a gróf Angliába érkezik, ahol meg akarja szerezni Jonathan Harker menyasszonyát, Mina Murray-t, mivel az elhunyt felesége reinkarnációja. Halála utána Drakula megtagadta Istent, emiatt lett vérszívó, és azóta eltelt 400 év. Amint megérkezik Londonba, teljesen felborítja a város életét, és csakhamar a csapat rájön, hogy ide bizony szakember kell.
És innentől erős spoilerek.

Hogy miért? MIÉRT? Nehéz erre a kérdésre nem elfogultan válaszolni.
Elég csak megnézni, hogy nézett ki Gary Oldman benne. Egyszerűen úgy tökéletes, ahogy van. A tartása olyan, mint aki az egész világot tartja a kezében, nem csak Romániát és Angliát. A céltudatos magatartása egész egyszerűen lenyűgöző. Az a fajta férfi, akiért persze, hogy milliók epekedhetnek, mert mint tudjuk, a legtöbb hímnemű vámpír olyan földöntúli szépséggel rendelkezik, hogy ember lánya legyen a talpán, ha képes ellenállni a csábításnak.
De persze, ott van Dracula állatias oldala is, ami még vonzóbbá teszi a (hozzám hasonló hülye libákat) a nők szemében. Küzd azért, hogy életben maradjon, küzd azért, hogy ne akarja mindenféle idióta megölni, mert fél tőle.
Persze, ez köszönhető annak a Gary Oldmannek, aki rengeteg filmben szerepelt már, és számtalan oldalát megmutatta már nekünk, nézőknek. Valahogy az egész film alatt éreztem azt a szenvedést, amit az elhunyt szerelme miatt érez a gróf, és ez teszi annyira nagyszerűvé a szememben, hogy kiemelt helyet kapott a szívemben. Meg aztán, ahogy szinte már a jelenlétével ösztönöz arra, hogy hagyj ott csapot-papot… nos, igen, ez az a szenvedély, aminek sikerült átjönnie nem csak ebben a filmben/könyvben.

Ugyanakkor, hogy beszéljek egy kicsit a gyengébbik nemről. Lucy karaktere szerintem érdekesebb a filmben, mint a könyvben. Az a fajta nő, akire persze, hogy felfigyelnek, bár lehet, hogy ez csak a színésznő pozsgás arca miatt volt. Vagy mert az ókori görögök szerint a vörös hajú nők fiatalkorú haláluk után tuti, hogy vámpírok lettek.
Mina karakterével nem tudtam azonosulni. Valahogy nem az a fajta nőideál, akibe bele lehetne képzelni magunkat, mert bár csak a vége felé olyan, hogy neki igenis Romániába kell mennie, elég hamar felébredt. Pedig tök szépek lettek volna együtt, na mindegy.

Sir Anthony Hopkins már bizonyított a film előtt A bárányok hallgatnak-ban, így most kicsivel több játékidőt kapott, de nem ment a rovására. Ha valahogy ki kell néznie Van Helsingnek, akkor így. Bár semmi bajom a Hugh Jackman-féle változattal, valahogy egy ekkora ellenfélhez nem egy 30-40-es pali illik, mert valahogy nem tudom elképzelni. Igen, lehet, hogy egy 30-as férfi az egész életét arra szánja, hogy legyőzzön egy ellenséget, aki ártott neki, de Hopkins alakítását valahogy hihetőbbnek tartom.

Jó, nem megyek el a nők bálványa, Keanu Reeves mellett sem. Javarészt ő a másik, aki elviszi a hátán az egész filmet, bár az elején éreztem a karakterén némi totojázást, azért csakhamar magához tért ő is. Mégha közben a frizurájától a mai napig égnek áll a hajam.

Nem szabad elmennem amellett, hogy Stoker regénye levelekből tevődik össze, így levélregény. Mai napig ez az a film, ami a legközelebb áll a könyvhöz, szerintem is olyan erős 80%-ban követve az eredeti cselekményeket. És csak ehhez a filmhez engedték meg Stoker örökösei, hogy a szerző nevét használhassák a filmhez.

Coppolának ugyan nem ez az első alkotása, de ha listáznom kellene, garantáltan dobogós ez a filmje. Nem volt itt CGI kérem szépen, mindent ügyesen oldottak meg: fényeket, hanghatásokat használtak, vagy olyan vágásokat tartalmaz, amik miatt ijesztőbb a film. Horrornak horror, vannak benne erős, gótikus irodalomra utaló jelek is, úgyhogy nehéz ezt 10/10-nél alacsonyabbra értékelni. És nem azért, mert szívesen keringőznék Drakulával.

Hogy mennyire is van ez a film, meg Stoker a kedvenceim között?

Ezzel a borítóval jelent meg hivatalosan Stoker regénye legutóbb, és ezzel vett le teljesen a lábamról. A film természetesen az, amiről írtam, és persze, szót kell ejtenem majd valamikor az előzménynek számító Draculról is, mert olyan sztorit adott a történethez, amilyet már régen nem olvastam a témában.

A képről elfelejtettem hozzátenni Jeaniene Frost két könyvét (Első lobbanás és Második kísértés), ami kimondottan csak Vladról szól, valamint erősen hiányzik a Nox Arcana Transylvania c. albuma, ééés persze Lugosi Béla Drakulája sincs rajta, de dolgozok azon, hogy rajta legyen.
Tudom, hogy a valódi Vlad Tepes és Stoker Drakulája között egyedül a név az, ami egyezik… de annyi legenda köthető a Karóbahúzóhoz, mint amennyi magához Stokerhez.
Oh, és igen, erősen tervezek végre írni egy esszét az én vámpírvilágomról (a legnagyobb ötletemet nem említve, persze), de hogy mikor lesz meg, azt nem tudom. Annyira előjött megint a vámpírmániám, hogy megyek is vissza inkább írni.

Remélem, ezzel a poszttal is elégedett leszel majd Kathryne! 😉
És így utolsó posztként nem tudok kit meghívni, a többség már megkapta, és nincs már több időnk Halloweenig.


Alább tudsz üzenetet hagyni.