Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2017/06/25
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Cikkeim

Sosem gondoltam volna, hogy én valaha is egy DIY-posztot fogok írni, de ez az a poszt, amit minden friss diplomás, meg friss érettségis keres. Hogyan kezdd el a felnőtt életed? Hogyan kell befizetni számlát? Hogy működik egyáltalán egy lakás fenntartása?

Az elmúlt időszakban rengeteg tapasztalatot szereztem etéren, így ez inkább egy tapasztalatos poszt, nem szentírás a szavam. Aki ebből úgy érzi, hogy neki ez tökéletes, áldásom :D. Megiszunk majd egy kávét valahol ;). Amiket leírok, javarészt azokat én is alkalmazom, és próbálom nem ilyen életmódosan előadni 😀

01. Csekkek, számlák, és a többi ijesztő dolog
Gyakorlatilag a legnagyobb mumusok, amikkel jobb felvenni a harcot, és legyőzni őket, mert nagyon hamar képesek túlnőni rajtad.

A csekkeket általában mindig hó végén teszik a postaládákba. Az esetek 100%-ában mindig ötödike a határidő, hogy befizesd, DE! sok ismerősöm van, akinek a fizetése minden hónap 10-15-e között érkezik meg. Ez a pár nap amúgy is egy türelmi idő. Az ilyen befizetések átfutási ideje 3-5 nap. Ha te mondjuk befizetsz egy csekket hétfőn, akkor azt hétvégére biztos megkapják! Ilyenkor nem kell pánikolni, hogy rossz következmények lesznek. Velem megesett, hogy kaptam sms-t csütörtökön, hogy tartozásom van, holott hétfőn be lett a csekk fizetve… ilyenkor jön a 3. pont. Ezt én csak azért hagytam annyiban, mert az egyenlegem utána 0 forintot mutatott, de tényleg bizonyosodjatok meg róla!

Sok helyen le kell olvasni a gáz/villany mérőórák aktuális állását. Ez egy egyszerű dolog: fogsz papírt ceruzát, és a kis hatszámjegyű dolgot leírod, majd telefonon bediktálod (2. pontnál bővebben kifejtettem). Víznél kettő számot kell, de azt ők is látják, külön azt egyáltalán nem kell.

Villanynál évente egyszer a szolgáltató végzi, ilyenkor te nem tudod bediktálni. Ezt azért is végzik évente, hogy nem-e csalsz így, de gondolom, senki sem csinál ilyeneket :D. Ez nekünk friss élmény volt, így ezért osztottam meg veletek. Nincs semmi problémánk.

Amit én javaslok: ha jön számla, mindig jól látható helyre tegyétek, akár egy kis dobozba, és ha megjött a fizetés, tökmindegy hány fővel élsz együtt, mindig a csekkek legyenek az elsők. Jobb ezen túlesni, mint később meglepődni, hogy levonásokkal éltek.

02. A telefonos ügyintézés két oldala
Jó oldal: gyors, pratikus, és csak gombokat kell nyomogatni.
Rossz oldal: ügyintézéshez rengeteg adatot kérnek, és akkor sem lehet mindent telefonon elintézni.

Ilyenkor nem kell pánikolni. Konkrétan nem kell neked megszólalnod, hogyha nem kapcsoltatod magad ügyintézőhöz. Csak figyelmesen végig kell hallgatni a gépi hangot. Mikor a villanyórát olvastam így be, 10 percet vett el az életemből, és csak követtem az opciókat. Eltéveszteni sem lehet (ha meg igen, ott a kis csillagocska).

Rossz oldal pedig… szoknya felköt, türelem-tabletta bevesz, és nincs mese, túl kell rajta esni, mint a 3. ponton. Nem kell úgy érezni, mintha éppen egy erdőben lennél, és nem látod a kiutat, mert mindig van kiút.

03. Mindenféle irodai látogatás
Néha sajnos ilyet sem árt csinálni, mert bizony fontos, hogy lássák, élő személy vagy, és nem valami hologramos robot.

Egy biztos, biztonsági őr fog rád várni, és ő tudni fogja a megjegyzett címszavakból, mit akarsz. Nem neki kell kiselőadást tartanod, hogy ki vagy, és miért jöttél, csak bemondod, hogy pl. szociális osztály, és már kapod is a sorszámot. Váróteremben sem szabad úgy lesni a kijelzőt, mint egy riadt kis nyuszi, mert mindig kiírják a számodat, és hogy hányas asztalhoz kell menned (már ha kapsz számot). Sokszor ki van feliratozva, mit hol találsz, így nem kell aggódni ^^.

Nekem ilyenkor mindig volt egy kisebb gyomorgörcsöm, de higgyétek el, a második után már hihetetlenül gyorsan túl akartok lenni az egészen.

Sajnos ilyen helyzetekben elég gyakori, hogy egy életunt ügyintézőt kapsz ki. Bármit is mond, próbáld ne ráborítani az asztalt, neki csak ez a munkája. Viszont ritka eset, hogy tényleg egy olyan ügyintézőt kapsz ki, aki tényleg a legidiótábbnak tűnő kérdésedre válaszol. Kérdezz, ha nem tudsz!!! Ezt már a suliban is megtanították nekünk, emlékezzetek vissza :).

04. Anyagi biztonság
A legtöbbet beszélt pont a csoportunkban is, így furcsa is, hogy majdnem a végére hagytam. Egy biztos, hogyha te eldöntötted, hogy külön költözöl a szüleidtől, akkor tudnod kell, hogy 100%-osan támogatnak, és nem fognak visszatartani!!! Bármikor visszatérhetsz, hogyha olyan gondok adódtak, amiket nem tudsz egyedül megoldani.

Hitel károsult család tagjaként én a hitelfelvétel ellen vagyok. De nem buzdítok senkit, hogy vegyen fel, és váltsa meg a világot. Egyáltalán nem. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy mi történhet, de ez persze, nem a mi hibánkból történt.

Viszont akkor feljön a kérdés: akarsz valamit, de csak 3-4 hónapnyi fizetésedből tudod megszerezni úgy, hogy előtte nem költesz a kötelező anyagiakon kívül semmit. Ez meg ugye, egy lehetetlen küldetés. Csak az elhatározás segíthet ezen. Lehet spórolni, de akkor meg lecsúszhatsz. Vagy ha van úgy fizetésed, akkor abban a hónapban kevesebb a nassolni való. Ez csak rajtad áll.

Itt is csak azt tudom mondani, hogy mindenképpen vezesd a kiadásaidat és a bevételeidet, akár Excelben, akár füzetben. Tökéletesen át fogod tudni látni a pénzügyeidet. A spórolást pedig nem kell úgy elkezdeni, hogy akkor most minden hónapban egy nagyobb összeget. Mondjuk akár hetente száz forint, és elkezded havonta emelni. 100-200-500… és az év végén pedig ha megnézed ezt a kis megtakarítást, akkor bizony szép kis összeg összegyűlhet.

De mi van akkor, hogyha ez nem sikerül?
Személy szerint én kimondottan anyagi megfontolásból vagyok családi fészekben, de ezt tudjátok. Az én nevemen van a tévé, internet, telefon, így ezeket én fizetem, a többit meg anyuék elosztották egymás között. Tehát ha még otthon is laksz, nem vagy egy naplopó hülye csak megfontolt vagy. Fedél van a fejed fölött? Igen. Kapsz enni is? Még jobb. Nem szégyen, pedig már számtalanszor az arcomba vágták, hogy ennyi idősen már rég nem kellene a fészekben laknom. Kevés fizetésből nem lehet albérletet fenntartani, ezt közlöm. És manapság a csodapaloták nem kedveznek a minimálbérrel rendelkező rétegnek. De bocsássatok meg, elkanyarodtam a témától.

Próbáljátok ki az előző bekezdést, hogy elkezdtek aprót félretenni. Én is így kezdtem. Egyelőre max egy ezres szokott összejönni, de ez bármikor változhat még.


Alább tudsz üzenetet hagyni.