Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2017/05/23
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Daily Best Challenge Games for Amy

Meg nem mondom már, mikor volt az, hogy én ezzel a játékkal találkoztam, de a története fogott meg. Van benne egy ijesztő jelenet is, így az 5. részt mindiiig utáltam újrajátszani, mert akkor még féltem a sétáló holtaktól. De mi ez akkor?

A Runaway-nek eszetekbe se jusson a folytatásait kipróbálni, nagyon rémesek. Egyedül az első az, ami kiemelkedik. Ennyit előljáróban. A Runawayt a spanyol Pendulo Studios készítette még 2001-ben. 2006-ban jelent meg a folytatása, a The Dream of the Turtle és 2009-ben a trilógia zárója, A Twist of Fate. Ebből egyedül az első rész az, ami annyira jó, hogy azt mindenkinek ismernie kell.

Az első részben Brian Basco éppen elhagyni készül New Yorkot, mert felvették a Berkeley-re. Egy könyvesbolt felé tart, hogy átvegyen egy könyvet, útban az egyetemre. Csakhogy útközben elüt egy menekülő lányt, aki szemtanúja volt egy maffiagyilkosságnak. Megmenti a lányt ugyan, de onnantól kezdve neki is menekülnie kell a bűnözők elől. Csakhogy nem csak a szemtanúság a játék apropója, amiért Gina menekül. Hat fejezetből áll a játék, ezért sorra mutatom be nektek. Nemrég újrajátszottam, mikor a kezembe akadt a háromrészes lemez magyar feliratozással.

Chapter 1: Wake me before I die

Tipikus sztori: Brian egyből beleszeret Ginába, ahogy elüti, és a kórházba viszi. Ahogy magához tér, elárulta, hogy az apja bízta meg a kereszttel, és jobb, ha lelép, mert nem akarja, hogy bajba kerüljön. Csakhogy a fickót elvitte két fogdmeg egy raktárba, elkezdték kihallgatni, ütötték-verték. A játékban a főellenségünk a Sandretti fivérek Roberto (mondom, hogy ez a név üldöz engem!) és Carlo, két híres maffiavezér. Kérdés, hogy került egy csinos lokálénekesnő apja ilyen körülmények közé? Az egyik fogdmeg végül akkorát behúzott neki, hogy eltörte a nyakát. Oroszok persze. A félszemű Gustavnak van több sütnivalója, míg a szőke Feodor egy brutális és erőszakos testőr. Ekkor fedezték fel, hogy Gina is ott van, és üldözni kezdték a lányt.
Brian hősé lép elől, megmenti Ginát. Kiterveli, hogy egy bábút csinál a mellette levő üres ágyra, és kicseréli a kórlapjukat. Mivel nem néztem semmilyen végigjátszást, magamtól kellett rájönnöm, hogy mit kell csinálnom. Hoznom kellett a szertárból egy bábút, egy üres kórlapot, és random cuccokat összeszedni. Más kérdés, hogy miért volt Ginánál egy szőke paróka… a testvérek keresik már őket, mert rájöttek a tűzeset után, hogy át lettek verve. És tudják, hogy Brian milyen kocsival indult Chicago-ba.

Chapter 2: The Mysterious Crucifix

Megérkezünk a chicago-i Természettudományi Múzeumba, ahol Brian barátja, az antropológus Clive fogad minket, de előtte egy kis törpe fickó beköpi hőseinket. Clive azonban közli, hogy most egy újfajta szerkezetet szerzett a múzeum, amivel frankón lehet restaurálni, mert meg tudja határozni a keletkezés évét, miből készült, sz’al minden überf@sza. Így könnyű katalógizálni is. Ámde van egy kis probléma: a kereszt csúnya, meg kellene tisztítani, Clive nem restaurátor, de van egy a közelben, aki úgy dolgozik, mint egy őrült. Három nap múlva lesz egy majákról szóló kiállítás, rengeteg tárgy van még hátra, és az minden elsődleges feladata. A restaurátor elküldi melegebb éghajlatra, hogy ott a polcon egy csomó tárgy, 36 óra múlva nyit a kiállítás, és nincs ideje ezzel szarakodni. Oh, boy… magunknak kell kézbevenni az irányítást.

Először is, kicseréltem a keresztet egy tárgyra, az egyesszámúra. Utána loptam a hátsó dobozból egy átlátszó lakkot. A laborba kell mennünk, de előtte még menjünk le a portás hülyegyerekhez. Világéletemben úgy hívtam. Nem takarít, csak ül, és légdobol, és üzletel. Konkrétan lop ezt-azt a laborból, és jó pénzért eladja. Brian is látja, hogy tudja a kódot a laborba. Meg kell szereznünk. Ehhez kell még egy púder, a többit pedig ismeritek a filmekből, hogy kell ujjlenyomatot szerezni, gondolom. Brian felhívja Willyt, a portás hülyegyereket Mr. Potter nevében, hogy 200-szoros nagyítólencse kell. Megszerezzük a kódot, király (8137), bemegyünk. A rubint kell megszerezni ami fent van. A kamerával ne foglalkozzon fent senki, nem fog ránk jönni senki XD. Viszont a kabin, vagy mi az, nem nyílik ki mással, mint a restaurátor hangjával. Felvesszük, mert találtunk egy hangfelvevőt, az elem meghal, de a folyékony nitrogénnel le lehet úgy hűteni, ami a labor végén van. Akkor megszerezhetjük a maszkot, és róla a rubint. A rubint a restaurátor benti gépénél kell használni. A dokinak utána kell egy jeges kávé, amitől beturbósodik, és megcsinálja a keresztet. Utána alszik, Brian meg beviszi a laborba megvizsgálni. Ééééés jönnek a nagy izgalmak!!! Ahogy Brian bemegy, megjelennek Gustavék, és megölik Willyt. A kereszt hopi eredetű, így az indiánokhoz köthető. A kereszt nem nagyon jelentős, még történelmileg sem.
Clive beront, hogy Gina veszélyben van. Az oroszok megölik Clive-t, Ginát foglyul ejtik, Briant meg leütötték, és elvitték mindkettőt.

Chapter 3: The Great Escape

A sivatag kellős közepén kelünk fel, egy régi olajnyerő városkában. Briant kétszer csapták csak meg, és különszedték őket. A lányt elkezdték kihallgatni, és egyelőre sértetlen. De ne várjuk meg, amíg tényleg történik valami. Brian kitalálja, hogy megszökteti, de előbb kell egy terv. Kiszökteti magát egy nyíláson keresztül, majd három énekesnőbe fut nem messze a háztól. Mondjuk úgy, nagyon érdekes nők. Carla, Lula és Mariola nagy segítségünkre lesznek. Lula fogja szóval tartani a repülőgépet őrző fickót, amíg Carla altatóját az őr sörébe dobjuk, így van kiutunk, mert teljesen részeg lesz.

A magányos vagonban találunk egy hordóban mogyorót, és csináljunk mogyoróvajat. Puskapor is van, így a töltényövet így tudjuk megtölteni a rúzsokat a porral, és voilá. A mogyoróvajjal dobjuk meg a kisiklott vonatnál a kis faépítményt, így a hangyabolyból odamennek a hangyák, és felzabálnak mindent, így lesz bombánk. Lula tökéletes célzóként a repülőgép temetőben fog tüzelni a banditákra, de előtte még tudunk lőszert is gyártani, mert csomó mindent találunk a helyszíneken. Jó lesz ez így.

Az olajfúró toronynál helyezzük el a bombát, Mariola felrobbantja, rohan a géphez. Carla fog vezetni. Brian addig kimenekíti Ginát, Lula meg amint látja őket, feltartóztatja a banditákat, és a végén őt is felveszik. A két orosz ott marad a sivatagban, az ötösfogat meg menekül.

Chapter 4: Close Encounters of the Fourth Kind

Yep, jól hangzik, mi? Nem lesznek ufók, don’t worry. A csajok leteszik Brianéket a sivatagban. Elindulnak édes kettesben egy út közben, ámde hirtelen Gina alatt beszakad egy régi csapda, így külön válnak. Brian még azt is hiszi, hogy meghalt. A bánya egyik vészkijárata lehetett, aztán az évtizedek alatt tökre elfeledkeztek róla. Ahogy ott Brian búslakodik, megjelenik egy hopi indián, Wupuchim, a hopi indiánok utolsó főnöke. A törzsfőnök elárulja, hogy a kereszt nem is kereszt valójában, hanem egy kulcs egy szent sírhoz. Nagyon ködösen fogalmaz, és valószínű, minden kérdésre akkor kapunk választ, ha szépen haladunk tovább.

Innen nem is mászkálunk nagyobb tovább. Egy elhagyatott városba kerülünk, aminek igazából vannak lakosai, méghozzá három is. A lányzó konkrétan Douglasville alapítójának, James Theodore Douglasnek a leszármazottja. A lány a dédunokája, és Sushinak hívják. Képzett számteches, és nagy hacker. Sushi elmesélte, hogy a bányászok rátaláltak a hopi városra, de ők nem voltak hajlandóak a földjükre engedni a fehér embereket. J. T. megöletett mindenkit, mire az indiánok gyógyítója megátkozta a várost. A fickót megölték, de a bánya kifogyott az aranyból egy éjszaka alatt. Hirtelen gyógyíthatatlan betegek lettek, és a bányászváros lassan kihalt. A végső döfést a város halálának a vonat kisiklása okozta. Azóta is ott a katasztrófa a bankban. A vonat ütötte el a bankban ülő J. T.-t, ezzel véget érve a városnak. Sushi idejött két haverjával, Kevinnel és Rutgerrel. A hopi indián faluba azonban nem tud elküldeni, de szerinte van a bankban egy térkép, ami odavezet.

A szemben lévő szalonban látunk egy botanikus kertet, de aki itt lakik, még nincs itt. Az emeleten találkozunk Kevinnel, alias Saturnnal. Egy modern művész, kék hajjal. Szobrászkodik javarészt, és saját magát a modern idők Leonardo da Vinci-ének nevezi. Szerintem nem, inkább Dalis, de mindegy. Megemlít egy Mama Dorita nevű nőt, és hogy Kevin is látta Wupuchim főnököt. Brian kiakadt, hogy talált egy hullát egy cellában. Ő meg a város orvosa volt, miatta meghalt egy gyerek, és épp az ítéletére várt, mikor kisiklott a vonat. Elfeledkeztek róla…

Mama Doritához még nem jutottam itt be, de láttam az ufó-kutató Joshua-t, aki szenttül meg van győződve, hogy ott a kráter alján el fogják vinni az idegenek. Csak a gépe nem működik, de itt van Mindenhez-értő Brian, és megcsinálja. A gépét meg kell javítani, közben bepillantást nyerhetünk a művészetébe. Summa summarum, amint mindennel megvagyunk, az őrültet el is viszik, Brian kipakolja a sátrát, és tulajdonképpen mehetünk is a térképért, majd a bányába. Nosza, bejutunk alulra, megvan a térkép. Király. Untam ezt a részt rendesen, de muszáj volt végigszenvedni, hogy előbbre jussunk.

Chapter 5: Gifts from the Crypt

Odaérünk az indián falu fölé, lemászunk, és kivel találkozunk? Ginával! Túlélte, csak eltört a sípcsontja. Hajtja Briant, hogy menjen tovább, még kibírja. Eljutunk végre a szent sírba, bent találkozunk Wupuchim-mal, és ő mutatja meg, miért jöttünk. Egy üveg formadehidben lebegő mutatóujjért!!! Konkrétan az, aki idetette ezt, megszentségtelenítette saját származását, és ha Brian elviszi, megtisztul a föld. Gina, mit titkolsz? Wupuchim azt is tudja, hogy egy halottal simán lehet beszélni. Oké. Ideje meglátogatni Mama Doritát meglátogatni. A kulcsot ott hagyjuk, és irány vissza. A rejtély egyik fele megoldva.

Chapter 6: The Indian, The Nun and The Finger

Feladatunk találni egy médiumot, akin keresztül beszélhetünk Gina apjával. Brian önként vállalja, de transzbe kell ahhoz esnie. Ezért kell nekünk majd Rutger, a rasztás fazon, aki segít nekünk. Kell valami lötty, ami segít annyira ellazulni, hogy transzba tudjon esni. Rutger segít, és megkezdődik a szeánsz. Még jó, hogy volt nálunk fejszepipa meg az a különös bogyó.

A szeánsz alatt sok minden kiderül: a fickó, aki megszállta Briant nem Gina apja volt, hanem Indián Johnny, Gina szeretője feltehetően. Nemrég szabadult, de eldugott egy csomó pénzt egy bankban, még mikor a Sandrettiéknek dolgozott, és egyszer raboltak. Se Sushi, se Rutger nem látott sehol egy trailert, ahol feltehetően vannak nyomok, Johnny hol rejtette el a pénzt. Saturn igen, egy kanyonban, Douglasville-től egy pár órára. Meg is találjuk a trailert, visszamegyünk Sushi-hoz, aki a brossúra alapján kinyomozza, hol az a bank, amit keresünk. Sőt, kiderült az is, hogy Johnnynak volt egy ikertestvére, aki pár évvel korábban meghalt. Johnny ölte meg, levágta a jobb mutatóujját, és annak segítségével rejtette el a bankban a pénzt. A nő amúgy is apáca volt.

Feladat: Gina vegye fel a ruháját, használja a mutatóujját, és gazdagabbak lesznek 20 millió dollárral. Ámde, az oroszok csakhamar utolérik őket, egyelőre csak a pénzt keresik, és amint látják Brian lábnyomát a homokban, őket is keresni kezdik. A Sandrettik csak nem felejtették el, hogy lógnak nekik pénzzel. Meg kell őket állítani. Sushi hamar rávilágít, hogyha az oroszok megtalálják Douglasville-t, simán kicsinálják hármójukat is, az meg nem jó…

Erre a részre egyébként alig emlékeztem, mert itt már nagyon a játék végén jártunk, és azon gondolkodtam, ha így csinálnám a valóságban is, hogy a francba rázzam le ezeket. Oscart kinevezi Brian seriffnek, elkapja őket, de még ott a baj a levegőben: a fivérek bármikor erősítést küldhetnek. Sushi-nak jó ötlete támadt: Woody Allen egyik filmjének jelenetét kreálják újra. Briannek fel kell vennie a börtönben csücsülő banditáknak és Ginának a hangját, hogy a Sandrettik azt higgyék, a két orosz maguknak akarja a pénzt.
Ééés itt találkozunk az első sétáló holtammal, Indián Johnnyval. Hát először is szívbajt kaptam tőle, nemhogy ííígy. Most megint.

Sushi terve működik. A Sandrettik beveszik, hogy Gustavék megléptek a pénzzel, és utána azt hiszik, Brian meg Gina is meghaltak. Utána a párosnak semmi sem áll az útjába. A hármas még ki is megy utánuk, és hangosan felröhögtem, mikor Rutger azt hitte Brianről, hogy meleg.
A végvideóban Gina felvette az apáca ruhát, és bement a bankba felvenni a pénzt. Utána Brianék elmentek Las Vegasba, és másnap reggelinél látták, hogy Gustav és Feodor meghaltak egy sikátorban. Tuti durva kivégzés volt… volt szerencsénk ezt látni is.

Véleményem:

Nem játszottam igazából a folytatásaival (a harmadikról is csak az ajánlóm előtt értesültem), de ahogy olvastam az értékeléseket, valahogy nem győzött meg. Az viszont így újrajátszva feltűnt, hogy a legtöbb szinkronhangos csomó HOG-ban szerepel. Feodor hangja visszaköszönt nem egy HOG-ban már.


Alább tudsz üzenetet hagyni.