Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2017/05/09
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Games for Amy Vámpírok

Készítők: Kheops Studio
Megjelent: 2008. március 2.
Stílus: point-and-click, kaland
Mód: egyjátékos

Egyike az egyik legjobb vámpíros játékoknak, amiket valaha láttam. Konkrétan a hangulata miatt imádom, mert olyan stílusos, olyan misztikus, hogy egyszerűen a hangulata miatt még nézni is élmény. Windows 7-en sajnos nem fut, csak nagyon elmászott grafikával, így ezt nagyjából fejből írom, miért is tettem ajánlóba.

A történet követi a Dracula: Resurrection és a Dracula 2: The Last Sanctuary játékokat, bár a történet nem összefüggő. Ebben a történetben nem kell vámpírokat ölni, egyet kell megtalálni, akitől a végén hidegrázást kapsz, és akaratlanul is egy ezüstkeresztet tartasz a monitorod elé, hátha nem ugrik ki.

A Sárkány útjában (de hülyén hangzik ez így) Arno Moriani atya bőrébe bújva Vladovistébe utazunk, ahol Martha Calugarult akarják a helyiek szentté avatni. A nő híres orvos volt, nemrég elhunyt, de úgy imádta mindenki, hogy megérdemli. Oké, essünk neki, mondtam ezt legelőször. Ahogy haladt a történet előre, kiderült, hogy ez a nő szenttül hitt a vámpírokban, sőt, maga Dracula is megkörnyékezte őt. Szerintem ő okozta a halálát, de poén a sztoriban később lesz. Arno kénytelen hinni ebben a sztoriban, és Dracula nyomába ered.

A történetben beszélünk régésszel, tudóssal, riporterrel, ezek mind-mind hozzájárulnak egy „vámpír-akta” összerakásához Draculáról. Kérdezzetek meg engem, értitek. A riporter, Stephan Luca alátámasztotta a gyanúmat, hogy Martha valóban Dracula áldozata lett, makkegészséges volt meg minden, még akkor is, ha egy csúnya balesetben a fél arcát savval égette meg. Heinrich von Krügerrel, a tudóssal együtt fedezték fel a P-syndrome-ot, aminek a jelei megegyeznek a vámpírtámadás jegyeivel. Konkrétan itt a vérveszteségre kell gondolni, és hogy milyen anomáliákat okozhat ez, ezt konkrétan még mikroszkóppal is meg kell majd vizsgálni. 

A játék nagy-nagy pozitív pontja, hogy Budapestre is ellátogatunk, ahol Irina Boczow professzorasszonnyal kell beszélnünk a folklórról. Az asszony igencsak nagytudású a vámpírokat illetően. Lilith-et is beleveszi, hogy ő volt az első női vámpír, beszél a vámpírizmus eredetéről, és szintén hisz a vámpírokban. Szerinte Dracula simán élhet napjainkban, csak elrejtőzött, mert nagy hatalom ura. Ad Arnonak egy könyvben, amiben részletesen le van írva, hogyan juthat el egy személy magához Draculához: végig kell mennie a Sárkány útján, ahol Dracula vérét kell innia, hogy örökké fiatal, és főleg, halhatatlan legyen. Arnonak esze ágában sincs vámpírrá lenni.

Visszatérve Vladovistébe (aminek rendes neve eredetileg Tirgoviste, Vlad Tepes szülővárosa) Luca elhatározza, hogy ő bizony végigmegy a Sárkány útján, mert meg akarja ölni, amiért megölte Marthát. Oké… este valaki megöli Lucát, mialatt Arno összegzi az eddig gyűjtött információt. A gyilkosság után még nyomasztóbb lesz a játék, és persze, nem kerül elő, ki volt a tettes. Arno ezután Törökországba utazik, ahol annak idején Tepes börtöne volt. A játék legijesztőbb része határozottan Vlad néhai börtöne. Nem elég, hogy találsz egy koporsót, ahova pentagram rajzolását követően váratlanul kiugrik a koporsófedél, és ettől majd’ becsinálsz, akkor még van ott valaki. Én világéletemben azt gondoltam, hogy maga Dracula, de fényes nappal a vámpírok nem sétálgatnak, így esélytelen. Talán az emberi szolgája.
Ezután ismét Budapestre kell mennünk, ahol Arno holtan találja Irinát. Visszatérve Vladovistébe a mostani orvos, Dr. Maria Florescu lesz a legnagyobb segítségünkre. Szemfülesek észrevehetik, hogy a csaj kísértetiesen hasonlít a néhai doktorra, és itt lehet jönni az összeesküvés-elméletekkel. Arno hatástalanít egy bombát, a fogadósasszonynak ki kellene raknia az atyát a fogadóból, mert parancsot kapott rá, de Arno most már végigmegy ezen az úton, mégha az életbe is kerül. A régész, Pékmester János (kajak ez a neve) naaaagyon gyanús fazon, már a játék kezdetekor is, mikor az Alkony kastélyánál olyan rajongással beszél Draculáról, mintha minimum a szeretője lenne. A szobájába bejutva kiderül, hogy nem is János a valódi neve, és Krügerrel együtt tagjai a Thule Társaságnak. Ők ketten szintén az Úton vannak, és feltehetően János vámpír akar lenni, Krüger meg szerintem mindig is a biológiai hátterét akarta tanulmányozni. Ez nem derült ki. Az azonban kiderült egy levélben, hogy Martha sírja valójában üres, és erről személyesen is meggyőződhetünk.

A katakombákba belépve egyenesen a kastélyba juthatunk, és egy labirintusba esve sikerül Jánosba futni. Ott elmagyarázta, hogy ő ölte meg Irinát és Stephant, Martha pedig Dracula szolgája lett. A doktornő tőrbecsalta Jánost, aki Draculával akart találkozni. Egy roppant szellemes játékban Arno nem öli meg Jánost, mert az nem lenne fair az ő szemében – egy atyáéban miért is ne lenne?! – majd eljut az út végére. Percekig álltam, néztem az éjszakai égboltot, a kastély romhalmazát, és gyönyörködtem. Annyira tökéletes volt, hogy hű. Imádtam. De aztán haladni kellett tovább. A rítust végigjártam, lejutottam egy másik sírba. Fent Krüger közli vele, hogy Arno igencsak rendelkezik a P-syndrome-mal, van nála ellenszer, húzzon fel a p***ába, és minden oké. Arno azonban nem megy, megjön Martha, és bevallja, hogy követte az Utat, azzal a céllal, hogy megölje Draculát, de Dracula halhatatlanságot ajánlott neki, visszaadta a sérülése előtti szépségét. Hiú asszony belement.

Most hozzatok mindenféle vámpírellenes cuccot, jönnek az izgalmak!!! Maga Dracula érkezik. Gyönyörű dög, tiszta mocsok, és érezhetően a markában tart, pedig pár méterre áll előtted [kép csak nektek]. Kérdésekre kell neki válaszolni. Nem tudom, mi van, ha helytelen választ adsz, de folyton közeledik feléd, amitől még inkább félsz tőle. Arno magával hozta a bombát a hotelből egyébként. Dracula felajánlja neki is a halhatatlanságot, de felrobbantja az egész kriptát úgy, ahogy van, ezzel ő a hős halott. Dracula egy zöld ködben elhúz onnan, gyakorlatilag élve maradt. Egy halhatatlan még jóhogy :D. Fent János és Krüger anyáznak, hogy elszalasztották a lehetőséget, hogy találkozzanak vele.

Eltelik 22 év, zajlik a második világháború. Egy brit kapitány hallgatja ki éppen Jánost, aki szemlátomást alig öregedett. A kapitány tudni szeretné, mi az az Operation D. Ahelyett, hogy választ kapna, János megkérdezi, mond-e neki valamit Vlad Tepes neve, mire a kapitány nemmel felel. János megkérdezi, hisz-e a vámpírokban, és a fények kialszanak a szobában.

Összegzés:

Miért tartom ezt annyira nagyszerűnek? A történet miatt. Dracula miatt. Ez egy ízig-vérig vámpír, nem csillog, nem szerelmes, pont olyan veszélyes és véres, mint amilyennek lennie kell. Képet direkt nem csatolok, nehogy szívrohamot kapjatok tőle. Egy időben mondjuk nekem Facebook-on borítókép volt… na mindegy. Egy nap alatt végig lehet vinni, hogyha mást nem csinálsz mellette, de segítségképpen mindig legyen nálad toll meg papír, mert nem árt jegyzetelni. Ehhez is írtam magamnak végigjátszást. Úgy hatszor legalább végigjátszottam, mert imádom azt a borzongást, amit ez a játék ad.

Grafika: 10/10 – még azt is látni bakker, ahogy a köd mozog!
Teljesítmény: 08/10 – Windows 7-tel nem valami cuki, de más rendszereken fut mint az álom
Történet: 10000*****/10 – lehet, hogy elfogult vagyok a vámpírokkal/Draculával kapcsolatban, de ezt imádtam. Ez volt a legeslegjobb játék a témában, pedig sokat még egyáltalán nem láttam szerintem. Arnot sajnálom, fejben meg akaratlanul van egy Martha/Dracula fanficem.


Alább tudsz üzenetet hagyni.