Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2015/07/25
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Mások cikkei My Fit Diary

Ezt a cikket nemrég találtam, és úgy éreztem, jobb, ha itt is itt van. Vannak benne megfontolandó dolgok.

[Forrás]

Ha nekiláttál edzeni – bármikor és bármilyen formában – az nagyon is dicséretes. De ha nem csak hobbiból szeretnél sportolni, hanem konkrét céljaid vannak (mint a célzott izom építés, vagy a zsírégetés), akkor egyáltalán nem mindegy, hogyan és mikor edzel! Kíváncsi vagy, hogy lehetsz a leghatékonyabb?

1. Kardió reggel
Kétségtelen, a legnehezebb dolog hajnalban felkelni, mondjuk 1-1,5 órával a munka előtt csak azért, hogy elmehess kardiózni. Pedig amennyire nehéz, annyira hasznos ez a rutin: a reggeli kardió a leghatékonyabb zsírégető edzésforma.

További nagy előnye, hogy a munkába sokkal fittebben és frissebben mehetsz, ráadásul úgy telhet el a napod, hogy tudod, te már tettél az egészségedért. De miért ilyen hatékony a reggeli mozgás?

Nos, azért, mert ilyenkor az esti vacsorának hűlt helye van, a szervezeted nem tud szénhidrátokhoz nyúlni, kénytelen a tartalékokból energiát meríteni.

Persze ehhez az kell, hogy tényleg éhgyomorral állj neki sportolni (pl. kocogni, lépcsőzni, biciklizni), de ha képes vagy rá, akkor nagyon látványos eredményt érhetsz el!

2. Súlyzós edzés reggel
Óva intenénk attól, hogy reggel súlyzós edzéssel indítsd a napodat, bár az előbbiek alapján még kézenfekvőnek is tűnhet ez a mozgásforma. Az igazság viszont az, hogy a korai órákban az izomzatod messze nem áll még készen a komolyabb megpróbáltatásokra, sokkal ernyedtebb és erőtlenebb, mint ahogy arra az edzés során szükséged lenne.

A merev izomzat sérülékenyebb, jóval előbb szert tehetsz egy fájdalmas sportbalesetre, mint az hinnéd. Az alaposnál is alaposabb bemelegítés létfontosságú, de az izomzatra nincs pozitívabb hatással, ha éhgyomorra súlyzót emelgetsz.

Szóval, amennyire hatékony a hajnali kardió az alakodra nézve, annyira veszélyes a súlyzózás kora reggel az izomzatodat illetően. Ha felkelsz korábban az edzés miatt, akkor mindenképpen a kardiót válaszd, és a súlyzóidat egyelőre tedd félre.

3. Kardió a nappali órákban
Nem túl sokan tudják megszakítani a napjukat azzal, hogy elmenjenek egy-két órára edzeni, de ha te megteheted, hogy ebéd után, vagy kora délután eddz, akkor azzal nem feltétlenül jársz rosszul.

Bár ahogy írtuk, a leghatékonyabb kardió edzés reggelre tehető, ez a mozgásforma délután szintén hatékony, csupán egy alapszabályt kell betartanod: az utolsó étkezésedre három-négy órával a mozgás előtt keríts sort.

Igaz, ez nem éppen a reggeli éhgyomor, de azért csaknem teljesen üres lesz a pocakod, és így a kardió is könnyebben fog menni, ráadásul hatékonyabbá válik. Egyébként a napközbeni kardiózás nagy előnye, hogy – átlagos bioritmus esetén – délután, egészen este hat óráig nagyon laza az izomzatod. Ilyenkor tehát nem csupán jól esik a kardió, hanem még eredményesebb is lehetsz, hiszen jobban bírod a terhelést.

4. Súlyzós edzés a nappali órákban
A nappali órákban megejtett súlyzós edzés már sokkal jobb választás, mint a kora reggeli izomnövelés. Ennek több oka van: először is már nem vagy olyan fáradt, álmos, sokkal jobban tudsz koncentrálni az edzéstervedre.

Másodszor annyira még nem fárasztott le a napi rutin, hogy lusta legyél nekiállni mozogni, tehát itt a kiváló alkalom, hogy a nehezebb, sok energiát és kitartás igénylő edzéseken is részt vegyél.

Kora délutánra az izomzatod kellően bemelegszik a feladathoz, de még mindig nagyon ügyelned kell a mozdulatokra és a bemelegítésre, hiszen ahogy írtuk, ebben az időszakban a lazaság jellemző (ez egyébként a napközben természetesen megemelkedő testhőmérséklet rovására írható).

A délutáni edzés egyébként még mindig nem a legtökéletesebb, de már közel áll az ideálishoz!

5. Kardió este
Ha te is azok közé tartozol, akik csak az esti órákra tudják időzíteni az edzéseiket, akkor nem vagy egyedül. De vajon ilyenkor is érdemes a kardiózni?

A válasz egyértelműen igen, sőt, ha egyébként kellően karcsú vagy, akkor sokkal lényegesebb, hogy a kardióra egyáltalán sort keríts, a napszak nem igazán mérvadó. Az is tény, hogy az esti órákban sokkal inkább a napközben bevitt szénhidrátokat égeted el (bár ilyenkor szintén érdemes ügyelned a három-négy óra szünetre az evést illetően), a napi kalóriák csökkentésével sincs semmi gond.

A fogyás akkor lesz a leghatékonyabb, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyire szüksége van a szervezetednek.

Márpedig, ha nem vagy rest elmenni este egy jót zumbázni, vagy kocogni a kutyusoddal, akkor könnyen ledolgozhatsz pár száz kalóriát. Ez is rengeteget számít!

6. Súlyzós edzés este
A legtökéletesebb időszak a súlyzós edzésre a kora este, megközelítőleg hat óra tájéka. Ilyenkor már olyan jelentős mértékben bemelegednek az izmaid a napi rutinnak és a természetes, napközbeni változásoknak köszönhetően, hogy a legtökéletesebben tudsz teljesíteni a súlyzós órákon.

Mindezt felmérésekkel támasztották alá, a kutatók így arra is rájöttek, hogy ilyentájt vagyunk a legerősebbek.

Szóval, ha szeretnéd tónusosabbá varázsolni az izmaidat, akkor időzítsd a súlyzós edzéseket a kora esti órákra, míg ha a szálkásítás a célod, kardiózz hajnalban, éhgyomorra!

Az éjszakába nyúló edzéseket azonban kerüld, hiszen ilyenkor figyelmetlenebb – ezáltal sérülékenyebb – vagy, ráadásul a mozgás annyira felpörgethet, hogy képtelen leszel elaludni.


Alább tudsz üzenetet hagyni.