Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2015/04/25
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Mások cikkei

*Gonosz kacaj*. Vagy csak szimplán finnek, és haláli arcok. 

[Forrás]

Elképzelésem sincs, mit élhetnek át azok a true metálrajongók, akik a H&M ruhaüzletekben Slayer- és Metallica-pólókat látnak. Pláne, ha a legújabb kollekciójukban már felvarrós bomberdzsekit és gyanúsan metálos zenekari pólót is árulnak. Aztán egyszer csak feltűnt egy svéd PR-csapat, akik azt állították, hogy a pólón és felvarrókon látható logók egykor valóban létező metálzenekarokhoz tartoznak, akik között két nemzetiszocialista, neonáci black metal együttes is található.

A sztorit azonnal felkapta először a szaksajtó, aztán az egész internet, a patinás Metal Injection még a Finntroll szintisét is felkereste, aki lelkendezve kommentálta ezeknek az elveszett bandáknak a hírét. Na itt vált gyanússá a dolog.

Azóta ugyanis kiderült, hogy – a finntrollos Henri Sorvali vezetésével – egy óriási skandináv összmetálos hoaxról van szó, aminek részeként a színtér fontos szereplői megalkották az említett Strong Scene Productionst, és az – egyébként szintén svéd – H&M új ruháin látható fiktív zenekaroknak a háttérben Facebook-, Youtube-, de még MySpace-profilokat is kreáltak. Sőt, nemcsak profilokat, de zenéket is feltöltöttek, ezzel elhitetve mindenkivel, hogy például ezek a bandák egyszer tényleg léteztek, köztük pár náci formáció is.  Annyira elmélyedtek a trollkodásban, hogy konkrétan 12 számos válogatást raktak össze ezeknek a rég elfeledett obskúrus együtteseknek.

Később Sorvali a Noiseynak elmondta, hogy az egész hoaxszal csak azt szerették volna jelezni a ruhaipar számára, hogy a metálzenei színtér nem csak néhány menő logó, és a fogyasztóipar ezt a kultúrát csak úgy nem árusíthatja ki a megfelelő háttértudás nélkül.

Vagyis szó sincs arról, hogy a H&M náci zenekarokkal reklámozná az új ruháit, pusztán az inspirációt jelentő metálszíntér vágott vissza olyan elementáris erővel, ahogyan csak ők tudnak. Az pedig csak hab a tortán, hogy az egész hoaxot levezénylő Henri Sorvali egy olyan zenekarnak a tagja, aminek még a nevében is szerepel a troll szó.


Alább tudsz üzenetet hagyni.