Főoldal Amy Regények Carrd Galéria Oldal
Mysteries of the Night
Egy csippetnyi blog egy nem átlagos lány tollából.
2012/11/19
Írta: Amy | Hozzászólások: 0 | Kategóriák: Mások cikkei

Areh, mit csináltál?!

[Forrás]

Brit kutatók megfejtették, hogy mi okozta Ginger, a londoni British Museum gyűjteményében őrzött múmia rejtélyes halálát. Az 5500 éve élt férfit váratlanul, hátulról szúrhatta le haragosa.

A gebeleini embert még 1896-ban fedezték fel Egyiptomban. A vörös haja miatt később Gingernek nevezett múmia i.e. 3500 körül élt a Nílushoz közel, Thébától 30 kilométerre délre. A British Museumban 2001 óta látható múmiát egy időre a nyugat-londoni Cromwell Kórházba vitték, ahol computeres tomográfia (CAT scan) segítségével először sikerült megvizsgálni a férfi belső szerveit.

A kutatásból kiderült, hogy Ginger 18-21 éves korában halt meg; a feltételezések szerint gyilkosa váratlanul, hátulról támadta meg, halálát pedig egy 15 centiméter hosszú, rézből vagy kovakőből készült penge szúrása okozta. A szakemberek erre a következtetésre az után jutottak, hogy az áldozatnál nem találtak védekezésre utaló sérülést.

„Nem csak azt sikerült megállapítanunk, hogy a gebeleini ember fiatalon hunyt el, de a CT háromdimenziós képe azt is megmutatta, hogy a hátán érte a szúrás” – közölte Daniel Antoine, a múzeum egyik kurátora.


Alább tudsz üzenetet hagyni.